dilluns, 3 de maig del 2010

8 de març de 2010/Dia Internacional de les Dones

Per celebrar el dia de les Dones, el dilluns 8 de març vam fer un treball conjunt de tot l´institut sobre aquesta temàtica tal i com s´ha anat fent en anys anteriors. Vam organitzar una sèrie d´activitats relacionades amb la temàtica de les dones.


1r d´ESO Inventa´t una història. A partir de fotografies de dones, noies i nenes de diferents edats i cultures de tot el món, s´havien d´inventar una història sobre aquests personatges. Els alumnes van participar i a l´acabar van penjar els murals i escrits al vestíbul de l´institut. Algunes històries eren imaginatives. El treball en grup va facilitar la feina.





2n i 3r d´ESO Aquests grups van realitzar una activitat de debat. Havien de triar una frase d´entre 16 que estaven penjades al moodle de l´ies angeleta http://agora.xtec.cat/iesangeletaferrer/moodle/Filosofia-Dia de les Dones. Els alumnes havien de donar arguments a favor i en contra per respondre la pregunta, tot fent una discussió cooperativa i ordenada.
Igualtat laboral de la dona (2A), es va organitzar el debat parlant de les igualtats de l´home i de la dona, tant en l´àmbit laboral com familiar. Es va fer una enquesta per veure a casa qui treballava més, i es van treure conclusions molt interessants, tot observant com encara avui hi ha desigualtats entre l´ home i la dona. El treball en grup per a la realització dels pòsters va ser molt positiva.

Treball domèstic(2B) Actituds i gestos masclistes que es detecten a l´edat de 13-14 anys (2C); Els nens han de mostrar els seus sentiments...(2D); Els estereotips femenins (3A);Els estereotips homes-dones (3B),en grups de quatre o cinc els alumnes van destacar els caràcters principals dels estereotips masculins i femenins des d´ambdòs punts de vista. La conversa va ser productiva. En general, tots els grups es van saber organitzar i van participar amb interés.

4A Reinventar la publicitat, taller organitzat per Drac Màgic. Va parlar dels continguts sexistes dels missatges publicitaris. L´activitat va ser força interessant. A partir d´anuncis publicitaris coneguts es va fer un comentari fent participar a tot l´alumnat. Els alumnes van haver de fer un anunci d´un producte intentant evitar els tòpics de sempre.

4B Treball de recerca Viure el Cos, a càrrec dels alumnes de 2n de batxillerat, Eli Díaz, Dídac Andrés i Gleb Gusev

4C Activitat de debat, Caldria castigar els clients, no les prostitutes? A partir d´imatges publicitàries sobre la utilització de la dona es va intentar fer una reflexió. Potser va mancar una mica més de participació per part de l´alumnat.

4D Taller sobre les Habilitats socials i la prevenció de la violència de gènere, organitzat per l´entitat Fil a l´Agulla. Va ser un taller interessant, dinàmic i cooperatiu on l´alumnat es veia motivat.

1rA i B batxillerat Treball de recerca, El càncer de coll d´Úter, a càrrec dels alumnes de 2n de batxillerat Laura Bayle, Nura Estany i Cristina Domingo

1C i 1D batxillerat Taller sobre la Prevenció de les relacions abusives: L´Amor tot s´ho val?El taller va ser interessant i va fer reflexionar als alumnes sobre temes que ja coneixien (estereotips, violència de gènere...). Es va arribar a conclusions que els van obrir nous debats. Bona participació i interés per part de la majoria de l´alumnat

2n batxillerat Van realitzar activitats de debat i diàleg.

2A Relacions home/dona: Els propis alumnes es van auto-organitzar i a través de jocs van plantejar alguns aspectes de les relacions home/dona. Un tema central va ser la visió de la dona que es relaciona amb molts homes i l´inrevés.

2C Tractament dels temes de d´igualtat-desigualtat a l´institut.

2D Feminisme és igual a masclisme? I la gelosia?

L´alt grau de participació de l´alumnat i també la col.laboració del professorat en els diferents debats de classe va ajudar a que el dia, tot i la nevada, fos profitós. Es van repartir llacets de color lila com a símbol de les dones i molts professors i alumnes portaven també mocadors, camises.. de color lila. A l´hora de l´esbarjo es va fer una Lectura del manifest per part d´alguns alumnes de batxillerat
Comissió organitzadora: Jordi Beltrán i Mª Alba Cortadellas